VVN Fietskeuring

Voor kinderen is de fiets hét vervoermiddel. Ze gaan er mee naar school, naar het sportveld of de muziekles, naar familie, naar de winkel enz. Heel belangrijk dus ervoor te zorgen dat de fiets altijd in orde is.

Toch leert de ervaring dat veel kinderen de weg op gaan op een fiets met grote of kleine gebreken. Slecht werkende remmen, geen fietsbel of eentje die het niet doet, een te losse ketting, of zelfs een half los zittende voorwiel. Slechtwerkende verlichting, geen reflectoren, dat zijn gebreken met een groot risico die we allemaal kennen: wie mopperde er immers nog nooit dat er wéér een fietser zonder verlichting voor hem/haar opdoemde. Een ander voorbeeld: afgesleten handvatten aan het uiteinde, die het stuur scherp maken en op die manier levensgevaarlijk zijn.

Om grote en kleine gebreken aan fietsen te signaleren komt Veilig Verkeer Nederland afdeling Zeeland op onze school vanaf het schooljaar 2017-2018 weer fietscontroles uitvoeren in alle 2e klassen.

Bij een fietscontrole wordt de fiets gecontroleerd op de wettelijke eisen en op de eisen die Veilig Verkeer Nederland stelt. De 'VVN-eisen' zorgen voor extra veiligheid. Een fiets die naast de wettelijke eisen ook voldoet aan de 'VVN-eisen' mag een OK-sticker voeren. Tijdens de controle uitgevoerd door VVN vrijwilligers, wordt op een controlekaart genoteerd welke onderdelen wel of niet goed aan de fiets zijn. Ouders weten dan welke reparaties verricht moeten worden.

Interessante links

VVN fietscheck
VVN fietscheck (controle) - zie de onderstaande bijlage

600_p363_600_collage_fietskeuring.jpg