Kantelauto / dode hoek

In het tweede leerjaar verzorgen medewerkers van VVN een lesuur durende demonstratie rondom de kantelauto en de dodehoekspiegel bij vrachtwagens.

Kantelauto
De kantelauto simuleert het over de kop gaan van het voertuig. Het is de bedoeling dat de leerling zo het belang van de autogordel leert kennen. De bestuurder (of bijrijder) ervaart het probleem van uitstappen wanneer hij/zij op de kop hangt en leert hoe je in zo’n situatie op een veilige wijze het voertuig kunt verlaten.

Demonstratie dode hoek
Ongevalcijfers laten zien dat fietsers vanaf 12 jaar een kwetsbare groep zijn. Hun verkeersgedrag is soms onvoorspelbaar; ze nemen veel risico’s en houden zich bewust of door onwetendheid niet aan de verkeersregels. Dode hoekongevallen hadden vaak voorkomen kunnen worden als de betrokken verkeersdeelnemers bewuster waren geweest van de gevaren van de dode hoek en als ze hadden geleerd waar ze zich het beste op kunnen stellen in de buurt van grote voertuigen. 
In deze les leren scholieren veilig om te gaan met grote voertuigen in het verkeer.
Er wordt besproken wat de dode hoek is en waar deze zich bevindt. Daarna ervaren ze zelf achter het stuur in een vrachtwagen waar de dode hoeken zich bevinden en wordt besproken waar je je het beste kunt opstellen in de omgeving van grote voertuigen. (info VVN).

p369_600_collage_kantelauto_dode_hoek.jpg

Hoe weet je of de chauffeur jou gezien heeft? Probeer daarvoor oogcontact met de chauffeur te maken. Dit doe je door via het raam of de spiegels te kijken of je de chauffeur in de ogen kunt kijken. Kun jij de chauffeur niet zien of kijk je tegen zijn achterhoofd aan? Dan is de kans groot dat de chauffeur jou ook niet gezien heeft. Ga dan voor de veiligheid best op een andere plaats staan!