Menu

Succes bij het Concours Visions d'Europe


Op woensdag 28 maart was het zover: in Den Haag vond de prijsuitreiking van de nationale opstelwedstrijd Concours Visions d'Europe plaats. De busreis is in samenwerking met SSG De Rede en de Alliance Française georganiseerd. Het gezelschap verkende eerst Den Haag en bezocht daarna de Tweede Kamer. Met medewerking van de Terneuzense politica Joke Naughton-Dreves is dit 'werkbezoek' georganiseerd.

Het reisgezelschap werd gastvrij ontvangen door Kamerlid Joost Sneller (D66). Hij vertelde over zijn werkzaamheden als parlementariër, waarbij financiën en (social) media aan bod kwamen. Joost Sneller deelde veel informatie met ons en gunde ons ook een kijkje in de Handelingenkamer. Hierna mocht het gezelschap nog even plaatsnemen op de publieke tribune van de Plenaire Zaal, waar minister Bruno Bruins sprak over risicobeheersing binnen de bloedvoorziening.

Op 31 januari jl. hebben ruim 350 leerlingen op totaal 25 scholen in twee uur tijd een betoog in het Frans geschreven over de vraag wat de voor- en nadelen zijn van de maatschappelijke stage: wat zijn op dat gebied de bijzondere ervaringen van leerlingen? Zou het een goed idee zijn om deze stage in een ander land van de Europese Unie te realiseren?

Er zijn vervolgens 30 leerlingen genomineerd. Zeeuws-Vlaanderen was in deze top 30 wederom sterk vertegenwoordigd. Nina Janssen (4Va) behaalde de 25e plaats en Mitzi Ivens (5Va) heeft de 7e prijs gewonnen. Aron van Putte (5Vb) mocht de tweede prijs in ontvangst nemen: hij mag deze zomervakantie een week naar Montpellier, waar hij een taalstage van de Alliance Française krijgt aangeboden in internationaal gezelschap. De moeder van Mitzi, de vader van Nina en het broertje van Aron (Mart, H2a) keken trots toe hoe de prijzen in ontvangst werden genomen.

Mei-Lin Remijn (vwo-4), Karsten Haak (vwo-4), en drievoudig lauréate Eva Dieleman (vwo-6), leerlingen van De Rede, eindigden op de 19e, 17e en 6e plaats. Zeeuws-Vlaanderen was met zes prijswinnaars in de top 30 ruim vertegenwoordigd, dus Rianne Dreves, responsable de l'Alliance Française Flandre-Zélandaise, was weer zeer content. Er werd na de prijsuitreiking dan ook nog een toost uitgebracht bij Café Berger.

600_cve_2018-5_reynaertcollege_zot.jpg