Menu

Opvoedsteunpunt Hulst

Vragen over opvoeden? Ga eens naar een opvoedsteunpunt! 300_ggd_zeeland.jpg

"Ik ben vast de enige die dit probleem heeft", "Als ze weten dat ik naar het opvoedsteunpunt ga denken ze dat ik niet kan opvoeden". Opvoeden is geen gemakkelijke klus. Dat weten we allemaal. De meeste ouders beginnen eraan zonder veel training of voorbereiding. En omdat we kinderen krijgen zonder dat er een gebruiksaanwijzing bij zit, leren we het opvoeden met vallen en opstaan. Als ouder sta je regelmatig voor situaties waar je even geen antwoord op weet. Waar ga je dan heen met je vragen en twijfels? In dit artikel bespreken we drie hardnekkige misverstanden over opvoeden.

 

"Het is maar een fase"

De misvatting dat een slecht humeur bij een 16 jarige nu eenmaal  bij de leeftijd hoort, kan ouders ervan weerhouden om moeilijk gedrag meteen aan te pakken. Inderdaad, veel pubers zijn humeurig en opstandig, maar echt niet allemaal. Ouders wachten soms te lang tot het vanzelf overgaat. Pas als een probleem ernstiger of langduriger is geworden, gaan ouders advies vragen. Het leven zou voor ouder en jongere veel makkelijker zijn geweest als zij het probleem eerder hadden aangepakt.

 

"Het is allemaal mijn schuld"

Sommige ouders denken dat zij de oorzaak zijn van al het moeilijke gedrag van hun kind. Daar kun je behoorlijk onzeker en somber van worden. De waarheid is dat sommige kinderen moeilijker op te voeden zijn dan andere. Kinderen die nooit op tijd thuiskomen en veel problemen geven met school, zijn voor elke ouder moeilijk om mee om te gaan. Jezelf de schuld geven lost niets op en kan de oplossing van problemen in de weg staan.

 

"Hij doet het met opzet"

Er zijn weinig kinderen met gedragsproblemen die kunnen uitleggen waarom ze zo lastig zijn. Kinderen die lastig zijn, doen dat niet met opzet. Ze hebben geen fout karakter. Een kind wat vaak de schuld krijgt, ontwikkelt gemakkelijk een negatief zelfbeeld. Soms gaat een kind zich juist zo gedragen als de buitenwereld van hem verwacht. Extreem lastig dus. Dan is het belangrijk die negatieve spiraal te doorbreken, dat lukt soms niet alleen en dat is niet erg, dat is menselijk.

 

Andere tips, informatie en/of advies nodig?

Neem contact op met het opvoedsteunpunt. Het opvoedsteunpunt is dé vraagbaak voor ouders en verzorgers van kinderen en jongeren van 0 t/m 23 jaar. Uw gemeente betaalt de opvoedsteunpunten, daarom is een bezoek aan het opvoedsteunpunt voor u gratis.

Opvoedsteunpunt gemeente Hulst

Sandra de Wandel, pedagogisch medewerker

  • Locatie: Medisch Sociaal Centrum, Tabakstraat 5.
  • Openingstijd: wisselend op maandag of dinsdag.
  • Voor het maken van een afspraak kunt u op werkdagen contact opnemen, telefoon 0115 - 674500.